Taalbuddy's in jouw bedrijf

Met het effectieve programma 'Taalbuddy's op het werk' leren jouw anderstalige werknemers sneller vak-gerelateerd Nederlands spreken, groeit hun zelfvertrouwen en ontstaat er meer contact op de werkvloer. Als werkgever word je optimaal ondersteund en begeleid. 

Werk je bij een gemeente en ben je in gesprek met werkgevers in jouw regio over inclusiviteit en anderstaligen op de werkvloer? Adviseer werkgevers om contact op te nemen met 'Taalbuddy's op het werk'! 

Taal op de werkvloer

Hee, hoe was je weekend? Een veel voorkomende vraag tussen collega's op de maandagochtend. Voor anderstalige medewerkers (nieuwkomers, arbeidsmigranten) is het niet vanzelfsprekend om deze vraag te begrijpen of te beantwoorden...

De taal spreken is onmisbaar om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Niet alleen om over je weekend te vertellen maar ook om werk- of veiligheidsinstructies te begrijpen, de vaktaal te snappen en om hulp te vragen.  Anderstaligen die nog niet goed Nederlands spreken, vallen sneller uit door taalachterstand en kennisgebrek over de werkcultuur. 

Met het programma 'Taalbuddy's op het werk' worden anderstalige werknemers gekoppeld aan Nederlandstalige collega's. Samen vormen ze een koppel van taalbuddy's en oefenen ze Nederlands, in een groepje of 1-op-1. Dat doen ze een uur per week gedurende 3 tot 6 maanden (10 tot 20 sessies). De Nederlandstalige medewerkers worden ondersteund met e-learning en oefenmateriaal. Als werkgever word je veel werk uit handen genomen en word je optimaal begeleid. 

De kracht van taalbuddy's

Meer taalkennis

Anderstalige medewerkers leren de taal sneller en beter. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen, de effectiviteit van het werk, veiligheid en de dienstverlening.  

Behoud van álle medewerkers

Verstevig je HR-beleid: anderstalige medewerkers gaan met meer plezier naar hun werk als ze de taal beheersen. Hun Nederlandstalige collega's zijn als taalbuddy maatschappelijk betrokken én versterken hun coachingsvaardigheden.  

Social return

'Taalbuddy's op het werk' vraagt van jouw medewerkers een vrijwillige inzet en daarmee voldoe jij aan de social return-verplichting van de Rijksoverheid. 

Sterker verbonden

Door met elkaar Nederlands te oefenen, leren collega's elkaar, elkaars cultuur én de bedrijfscultuur beter kennen. 

In 5 stappen aan de slag als werkgever:

1.

Meld jouw bedrijf aan. Samen bespreken we de beste aanpak voor jou als werkgever. Je ontvangt een praktische toolkit met stappenplan en informatie over financiering

2.

De Nederlandstalige taalbuddy ontvangt training en toegang tot oefenmateriaal en e-learning om goed van start te kunnen gaan. 

3.

Elke week oefenen de Nederlandstalige en anderstalige collega('s) Nederlands. Als werkgever ontvang je updates over de voortgang. 

4.

Gedurende het hele traject word je als werkgever begeleid door Stichting Het Begint met Taal of een lokale organisatie uit haar netwerk. Dit geeft structuur, expertise en (NT2)kennis. 

5.

Na 10 of 20 sessies evalueren we. Als er behoefte is aan een vervolg, verlengen we het traject. Na afloop ontvangen je werknemers een certificaat. 

Taalbuddy's en de Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals zijn duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen. Ze werden in 2015 vastgesteld door de Verenigde Naties als de nieuwe mondiale duurzame-ontwikkelingsagenda voor 2030. De 17 SDG's worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. 

'Taalbuddy's op het werk' draagt bij aan verschillende SDG's:

  • SDG 3: Goede gezondheid en welzijn 
  • SDG 8: Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart
  • SDG 10 - Ongelijkheid verminderen

Het traject 'Taalbuddy's op het werk' is voor IKEA Utrecht van grote waarde. Het begint met taal maar eindigt niet bij het hebben van een baan. Ik zou eigenlijk zeggen dan begint het pas: hoe gebruik je de Nederlandse taal in je dagelijks werk. Wat zijn de nuances in de taal en hoe vergroten we het taalbegrip op de werkvloer in contact met collega’s en met klanten? Wekelijks oefenen twee collega’s, die IKEA en de omgangsvormen kennen, met collega’s waarvan Nederlands niet hun moedertaal is. Zo creëren we een fijne basis en plek om in gesprek te gaan, te delen waar je tegenaan loopt en samen te verkennen hoe je je kan verbeteren in de Nederlandse taal op de werkvloer. Dit draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en de taalbuddy’s. Ook vergroot dit voor hen en IKEA Utrecht de saamhorigheid, collegialiteit, betrokkenheid en inclusiviteit. En daarmee draagt het ook bij aan het behalen en overtreffen van onze doelstellingen als bedrijf op zowel gebied van zowel ‘people’ als ‘business’.

Maaike Witteveen - IKEA Utrecht

Deze bedrijven werken al met taalbuddy's

Logo-Smurfit-Kappa

Ontdekken wat 'Taalbuddy's op het werk' voor jouw bedrijf kan betekenen?

Laat je gegevens achter, dan neemt Eline Dragt contact met je op!

Naam*
E-mail*
0 of 350